Teruglopende economische groei en oplopende schulden wereldwijd zijn een “dodelijke” combinatie, schrijven monetaire experts in een invloedrijk rapport.

De economische crisis is nog lang niet voorbij, en de wereld bouwt nog steeds schulden op. Dat is de boodschap van het jongste invloedrijke Genève-rapport over de Wereldeconomie van het Onderzoekscentrum voor Economisch Beleid in Londen.

De teruglopende economische groei en oplopende schulden wereldwijd noemt het rapport een “dodelijke” combinatie.

Vooral China leent opvallend veel

De monetaire experts die het rapport schreven maken zich vooral zorgen om de zogenoemde ‘opkomende economieën’. Hun groeiende economieën werden weleens als uitweg uit de crisis gezien, maar sinds 2008 zijn het vooral deze landen die schuld opbouwen. Ze hebben die rol van de ontwikkelde landen overgenomen. Vooral de sterke toename van de Chinese schuld noemen de onderzoekers opvallend.

“De opkomende economieën zouden zich weleens kunnen ontwikkelen tot de bron van de volgende fase in de kredietcrisis”, schrijven de samenstellers.

Centrale banken gezond houden

Het zal een uitdaging worden om de schuldpositie van zowel ontwikkelde als opkomende landen gezond te houden, aldus het rapport. Ontwikkelde landen werden met tijdens de kredietcrisis met een hoop overheidsschuld opgezadeld, om een ineenstorting van het financiële systeem te voorkomen. Vooral centrale banken kregen veel voor hun kiezen bij het redden van omvallende banken. Die centrale banken gezond houden is absolute prioriteit voor beleidsmakers, vinden de experts.

Maar dat kan lastig worden. Terwijl de schuld oploopt, groeit de economie en de inflatie langzamer dan verwacht. En dat is zeer risicovol, schrijven de experts. Ze voorspellen dat de groei van de productie in ontwikkelde landen historisch laag zal blijven. In China neemt de groei van de productie inmiddels ook af.

Deze grafiek uit het rapport toont de afgenomen groeiprognoses van gevorderde en opkomende economieën (cijfers van IMF, klik voor uitvergroting):
schuld in de wereld

'Hou rente laag'

De schrijvers van het rapport doen een oproep om zeer voorzichtig te zijn met het te laten stijgen van de rente. De werkgelegenheid kan gemakkelijk te lijden hebben van een te hoog renteniveau, waardoor economisch herstel in gevaar kan komen.

Het wordt ook tijd dat de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Federal Reserve volgt en meer aan 'verruiming' gaat doen, door "krachtig" staatspapier en aandelen op te kopen, schrijven de experts. Dat helpt de schuld te stabiliseren en kredietomstandigheden te verbeteren. Doen de ECB dat niet, dan komt de eurozone opnieuw in gevaar, luidt de waarschuwing.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl